Descoperire importantă la Cluj-Napoca. „Atrage atenția o construcție monumentală, care trebuie să fi fost o clădire publică”

Descoperire importantă la Cluj-Napoca. Atrage atenția o construcție monumentală, care trebuie să fi fost o clădire publică
Publicat: 22/05/2013, 18:07
Actualizat: 07/04/2019, 10:28

O serie de vestigii din perioada romană au fost descoperite, la Cluj-Napoca, în timpul unor săpături arheologice făcute în zona unei foste mănăstiri dominicane, peste ele fiind suprapuse construcții medievale, descoperirile respective aducând date importante privind urbanismul orașului roman Napoca.

Arheologul Adrian Andrei Rusu, istoric expert pentru perioada medievală și premodernă la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că, după aproape două luni, s-a încheiat prima etapă de cercetare arheologică de la Biserica Franciscană.

Fosta mănăstire dominicană, în prezent Biserica Franciscană, a fost construită probabil la începutul secolului al XIV-lea și este unul dintre cele mai vechi monumente istorice din centrul orașului care se păstrează.

Conform sursei citate, pentru o viitoare restaurare a ansamblului, proprietarii – Ordinul Franciscanilor – au contactat mai mulți specialiști: arhitecți, tehnicieni, geologi, istorici de artă și arheologi, care să alcătuiască un dosar prealabil în vederea accesării de fonduri europene.

În prima etapă a lucrărilor, care au vizat circa 150 de metri pătrați din suprafața ansamblului edilitar, au fost făcute zece sondaje arheologice.

Conform sursei citate, cele mai importante sunt descoperirile din epoca romană și există o continuitate, zona fiind locuită și în perioada medievală, când s-a construit peste clădirile romane.

„Micile fragmente vor reconstrui o imagine complexă, avem pivnițe care ne povestesc despre orașul gotic, care nu se vede, dar poate fi redat publicului, ca o hartă a pivnițelor gotice. Noi ar trebui să fim atenți la arheologie, care este un spectacol. În alte părți arheologia se plătește, am putea să valorificăm arheologia și pentru turism. Criptele fac parte din zestrea unei mănăstiri, nu sunt unice, unicate, în orice biserică s-au făcut înmormântări succesive, din Evul Mediu până astăzi. Cei îngropați aici sunt oameni privilegiați, oameni care au sperat cu naivitate că vor dormi liniștiți până la învierea de apoi, dar mormintele au fost profanate, jefuite, nu avem date despre aceste istorii, dar s-a umblat în morminte”, a spus Rusu.

Conform arheologului, în patru puncte diferite, fundațiile clădirilor mai noi s-au așezat riguros peste cele romane.

„Printre ele, atrage atenția o construcție monumentală, care trebuie să fi fost o clădire publică. S-au confirmat, de asemenea, nivelurile succesive de locuire romană, de la fazele de lemn ale așezării romane, devenite ulterior orașul roman Napoca, până în ajunul părăsirii Daciei. Locuirea post-romană a fost regăsită la nivelul unei locuințe simple, cu vatră deschisă și pereți din lemn, ai căror pari de susținere au fost înfipți în vechi podele romane. Locuirea preurbană medievală (secolele XII-XIII) a fost și ea confirmată în zonă”, a explicat Rusu.

El a adăugat că s-a stabilit că prima incintă fortificată a orașului („Cetatea veche” sau „Óvár”) se suprapune, cel puțin parțial, pe o clădire romană monumentală.

Conform sursei citate, cercetările au infirmat definitiv faptul că ar exista o biserică parohială mai veche, care să o fi precedat pe cea de pe amplasamentul Bisericii „Sfântul Mihail” din Piața Unirii.

„În schimb, o amenajare de capelă, prevăzută cu absidă semicirculară, aflată lângă sacristia bisericii, a aparținut vechii săli capitulare a Mănăstirii Dominicane. S-au identificat și porțiuni din cimitirul vechii mănăstiri, din care două morminte au stârnit deja un oarecare interes: «Romeo și Julieta de la Cluj». Caracterul deosebit al descoperirilor făcute în zona cercetată este dat de faptul că aduc noi date privind urbanismul și succesiunea de locuire în partea de nord-est a orașului roman Napoca, precum și transformările care au avut loc în perioada medievală și modernă prin construirea și evoluția Mănăstirii Dominicane, actual Franciscane”, a spus Rusu.

Săpăturile au fost realizate de arheologi de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
China anunță că a construit o armă similară cu Steaua Morții din „Războiul Stelelor”